Miten valitsen parhaan tarjouksen asunnostani?

23.04.2019

Lue, miksi korkein tarjous ei aina ole paras tarjous.

Kaikki haluavat saada asunnostaan tarjouksen, joka on suurempi kuin mitä he pyytävät, mutta aina korkein tarjous ei olekaan se paras mahdollinen. Mitä tämä sitten tarkoittaa? ”Paras tarjous” voi vaihdella tarpeittesi, myyntiehtojen, oikean ajoituksen ja tietenkin oikean hinnan mukaan.

Kodin myymiseen liittyy monia ylimääräisiä kustannuksia, jos et esimerkiksi pysty ostamaan uutta ja myymään vanhaa samanaikaisesti. Pankista on hyvä varmistaa väliaikaisrahoitus ennakkoon, jos se uusi helmi sattuukin löytymään ennakoitua nopeammin. Asunnon myynnissä on hyvä hahmottaa kaikki osa-alueet, jotka vaikuttavat siihen, mitä sinulle jää viivan alle:

• Emotionaalinen arvo
• Asunnon luovutus
• Piilokulut

Emotionaalinen arvo

Kun olet luopumassa omasta kodistasi, asuntoon liittyy aina paljon muistoja, niin hyvässä kuin pahassa. Jokainen asuntokauppa on uniikki ja yksi elämän suurimpia kauppoja. Sinä pidät kotiasi markkinoiden parhaana, kun taas ostaja haluaa luonnollisesti maksaa “kämpästä” mahdollisimman vähän. Ostaja näkee ostokohteen ilman sinun muistojasi ja tästä syystä hinnoittelussa on keskeistä löytää molempia osapuolia miellyttävä kultainen keskitie.

Asunnon luovutus

Kun myyt asuntosi itse, vastaat juridisesti, ettei ostaja saa väärää tietoa, eikä ostopäätös perustu vääriin olettamiin. Avoimuudella saat aikaan parhaan lopputuloksen. Jos asunnossa on esimerkiksi huonekaluja, jotka eivät sisälly kauppaan tai taloon on tulossa remontteja, on niistä hyvä sopia selkeästi. Samalla tavalla hallintaoikeuden siirtymisestä on hyvä keskustella hyvissä ajoin ennen kauppakirjan allekirjoituksia. Joskus asunto saattaa olla jo tyhjillään, joskus taas muuttopäivää voi joutua odottamaan puolikin vuotta.

Piilokulut

Asunto on suomalaisten suurin omaisuuserä ja sen takia siihen liittyvistä kuluista on hyvä olla tietoinen. Niin kutsuttuja piilokuluja voi syntyä esimerkiksi luovutuspäivän siirtymisestä kuukausilla, jonka aikana jommankumman on huolehdittava vastikkeista, vesimaksuista, lämmityskuluista, sähkömaksuista, internetyhteydestä jne. Vaikka nämä eivät yksittäisinä summina ole isoja, saattaa niistä kuukausien aikana muodostua huomattava summa rahaa.

Joissain tapauksissa ostajat eivät voi ostaa asuntoasi ennen kuin vanha asunto on myyty, mikä voi viivyttää kauppaprosessia kuukausilla. Pankeilla on myös omat kulunsa ja näistä on hyvä keskustella heidän kanssaan etukäteen. Jos esimerkiksi asuntolaina on jo myönnetty ja siihen joudutaan tekemään jälkikäteen muutoksia, saattaa rahoittaja veloittaa muutoksista erikseen. Tästä syystä on tärkeää pitää kaikki osapuolet ajan tasalla koko kauppaprosessin ajan.

Korkein tarjous ei siis välttämättä ole aina paras tarjous! Kun muistat ottaa kaikki asuntokauppaan liittyvät kulut huomioon, vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Jos tarvitset apua asunnon myynnissä tai ostamisessa, me Palalla autamme mielellämme. Soita asiakaspalveluumme 050 422 6068 tai laita meille viestiä info@pala.fi.