Asunnon myynti itse - mitä minun pitää tietää?

06.06.2019

Asunnon myynti itse ilman välittäjää ja välityspalkkiossa säästäminen on monen mielestä houkutteleva ajatus. Asunto-osakkeen myynti voi tuntua parhaimmillaan yksinkertaiselta ja vaivattomalta. Muista kuitenkin ottaa ajoissa selvää velvollisuuksistasi myyjänä. 

Olemme koonneet avuksesi ohjeita asunnon myyntiin vaihe vaiheelta. Jos kohtaat jossain vaiheessa ongelmia tai myynti ei suju, voit aina kääntyä asiantuntijan puoleen. Palan avulla myyt asuntosi itse ja me autamme siinä kohdassa, missä eniten apua tarvitset. Sinun ei siis tarvitse palkata kiinteistönvälittäjää hoitamaan koko myyntiprosessia, vaan voit ottaa ammattilaisen tueksesi tiettyyn kohtaan, esimerkiksi hoitamaan kauppaan liittyvät asiakirjat. Maksat vain siitä, mitä käytät.

Näin pääset hommassa alkuun:

Hanki kaikki tarvittavat asiakirjat. Asunto-osakkeen myynnin kannalta tarvittavia asiakirjoja ovat ainakin isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, kunnossapitotarveselvitys, tilinpäätöksen asiakirjat sekä tilintarkastuskertomus, energiatodistus ja pohjapiirros. Saat nämä kaikki dokumentit yleensä taloyhtiösi isännöitsijältä.

Oikean hinnan määrittäminen on luultavasti asunnon myynnin tärkein asia. Liian korkea hinta aiheuttaa sen, että potentiaaliset asiakkaat eivät edes näe kohdetta omilla hakukriteereillään. Liian matala hinta taas viestii siitä, että asunnossa on jotain vialla.

Valokuvaus on joillekin helppoa ja mielekästä puuhaa, mutta jotkut tarvitsevat tässä ammattilaisen apua. Laadukkaat ja asunnon parhaat puolet esiin nostavat kuvat saavat ostajat kiinnostumaan ja tulemaan näytölle. Muista siis panostaa kuviin! Kuvien kannattaa olla valoisia ja selkeitä, niin että tilat on helppo hahmottaa. Siivoa kuvausta varten kaikki ylimääräinen tavara pois näkyvistä. Suosi yksinkertaisia sisustuselementtejä, jos mahdollista.

Jos valokuvaaminen ei suju, ota avuksi Myyntipalan ammattikuvaaja.

Kun kaikki tiedot asunnosta on hankittu ja valokuvat otettu, on aika lähteä markkinoimaan!

Kohdeilmoitus ja mahdollinen myyntiesite kannattaa tehdä tarkasti. Mahdollisimman laajan näkyvyyden varmistamiseksi kannattaa asunto laittaa Suomen suurimmille asuntoportaaleille, Etuovelle ja Oikotielle. Pidä huolta, että merkitset asunnon kaikki tiedot myynti-ilmoitukseen mahdollisimman tarkasti: asiakas voi kiinnostua asunnosta sinun mielestä merkityksettömän asian vuoksi.

Asuntoesittelyt ovat monen mielestä myyntiprosessin jännittävin kohta! Tilanne voi kuitenkin tuntua myös haastavalta, sillä kotiin liittyy paljon tunteita. Siivoa koti ja raivaa kaikki ylimääräinen tavara pois näkyvistä ennen ostajaehdokkaiden saapumista. Mieti, miten saat tuotua asunnon parhaat puolet esiin. Osa asunnon ostajista suhtautuu epäilevästi itsemyyjiä kohtaan, tämän takia on erittäin tärkeää olla perillä asuntokaupan koko prosessista.

Kun kohtaat ostajaehdokkaita, ole valmis vastaamaan heidän kysymyksiinsä: Minä vuonna talo on rakennettu? Kuinka vuokratontin indeksikorostus vaikuttaa yhtiövastikkeeseen? Varaudu myös ihmisten negatiivisiin kommentteihin. Muista ottaa kaikilta kävijöiltä puhelinnumerot ylös, jotta voit ottaa heihin yhteyttä asuntonäytön jälkeen.

Jos oman kodin esittelylle ei ole aikaa tai haluja, voit jättää asuntoesittelyt ammattilaisen huoleksi Myyntipalan avulla.

Tarjousneuvottelut
Nyt olet saanut asunnollesi kiinnostuneita ostajia, hieno juttu! Tarjousprosessissa saatat saada useita tarjouksia eri ostajilta. Voit myös tehdä vastatarjouksen ostajaehdokkaille. Voit itse valita, minkä tarjouksen aiot hyväksyä ja millä ehdoilla. Huolehdi, että tarjouksessa sovitaan kaikista tarpeellisista ehdoista, koska tarjous on sen osapuolia sitova.

Tuliko asunnostasi tarjous? Ostajan Palan avulla hoidat tarjousprosessin ammattimaisesti maaliin. 

Kaupantekoa varten sinun täytyy tarkastaa ostajien henkilöllisyys. Mikäli asunnollasi on myös toinen omistaja, pidä huoli, että hän on läsnä tai sinulla on valtakirja asunnon myyntiin. Tärkeää on myös ymmärtää käsirahan ja maksuehtojen juridinen merkitys. Vielä toistaiseksi voit hoitaa kaupantekotilaisuuden pankissa. Alkuvuodesta 2019 lähtien osakekirjat siirretään asteittain sähköiseen rekisteriin, jonka ansiosta asuntokaupat voi jatkossa hoitaa vaikka kotisohvalta.

Mietityttääkö asuntokaupan lakipuoli? Tutustu Kauppapalaan.

Jäikö jokin askarruttamaan asunnon myyntiin liittyen? Autamme mielellämme kaikissa asunnon myynnin vaiheissa, pala palalta. Ota rohkeasti yhteyttä: info@pala.fi tai soita: 050 4226068.